Validity of an APA Order /
Subsequent Judicial Order

An APA order is just as valid as an order signed by a magistrate or judge (§26-13.5-107, C.R.S.). It continues to be valid until child emancipates or there is a subsequent APA or judicial order of modification (§26-13.5-107(2), C.R.S.). There is also case law on when a second court order is entered on the same matter but nothing directly on point regarding a previous APA order (Powder Mtn. Painting, a Colorado general partnership v. Peregrine Joint Venture 899 P.2d 279 (Colo. App.  1994); Public Service Company of Colorado, et al v. Martin P. Miller, 313 P. 2d 998 (Colo. App. 1957) and The Utilities Board of the City of Lamar v. Southeast Colorado Power Association, 468 P. 2d 36 (Colo. App. 1970)). Never-the-less, since an APA order is to be treated as a court order, the same case law applies. 
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A court must properly acquire subject matter jurisdiction over the issue of child support before it may do anything regarding an APA order. For the purpose of changing the APA order there must be:
a. A valid APA order and the court has been asked to determine “…determine the duty of support of an obligor against whom an APA order has been entered” (§26-13.5-107(3), C.R.S.)
b. An APA Notice of Financial Responsibility (Modification) has been issued and served and the obligor will not sign a stipulated order of modification and there was no default event (§26-13.5-112, C.R.S.).
c. A judicial Motion to Modify was filed with the court pursuant to the Modification statute (§14-10-122(1)(a), C.R.S.).

A court may not ignore the existence of a prior APA order and just enter a new one. This is true in all judicial cases including a divorce action. If the court enters a subsequent judicial child support order out of ignorance (did not know about the prior APA order) the result is the same In both cases, the subsequent court order on child support is “null and void”.  
